Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Personeel Contractvormen Uitzendkracht

Uitzendkracht

Een uitzendkracht is iemand die tijdelijk voor je werkt, maar met wie je geen arbeidsovereenkomst aangaat. Je gaat wel een overeenkomst aan met een uitzendbureau. Dat bureau is de werkgever van de uitzendkracht.

Waarom een uitzendkracht?

Je huurt een uitzendkracht in als je tijdelijk werk hebt. Je ontloopt zo het werkgeversrisico, want je hebt geen kosten bij ziekte of ontslag. Bovendien kun je de medewerker laten werven door het bureau en hoef je geen administratie in te richten voor salarisbetaling en loonbelasting.  

Als je korter dan zes maanden iemand in dienst wil nemen, is het goedkoper om een uitzendkracht in te huren dan zelf iemand in dienst te nemen (bron: Werkinfo.nl).

Twee soorten uitzendkrachten

  • 'Gewone' uitzendkracht: Op basis van wat voor persoon je zoekt, draagt het uitzendbureau één of meerdere kandidaten aan. Jij kunt de kandidaat, na een kort gesprek, accepteren of weigeren. Voor deze dienstverlening betaal je een tarief. Dat tarief bestaat uit de loonkosten van de uitzendkracht en een vergoeding voor het bureau. Daarnaast kunnen aanvullende afspraken worden gemaakt over de vergoeding van kosten aan de uitzendkracht, zoals reiskosten. Wil je aan het eind van de uitzendperiode de (ingewerkte) medewerker in dienst nemen, dan rekent het bureau daarvoor een vergoeding.
  • Verlonen: Als je zelf iemand op het oog hebt die je in wilt huren, maar die niet op freelancebasis of in een dienstverband kan werken, kun je voor verlonen kiezen. Dat is een dienst van het uitzendbureau die als volgt werkt. Jij levert de medewerker aan het uitzendbureau en betaalt daarvoor een omrekenfactor van het bruto salaris. Deze factor ligt rond de twee. Dit tarief zal lager zijn dan in het geval van een 'gewone' uitzendkracht (dat begint bij een factor tweeënhalf). Als je aan het eind van het uitzendcontract de medewerker alsnog in dienst wil nemen, zijn daar geen kosten aan verbonden.

Hoe werkt een uitzendbureau?

  • Je maakt met het bureau afspraken over de functie, de uitzendkracht, de duur van de opdracht en het tarief. In het uitzendcontract staat een clausule dat je het uitzendbureau niet aansprakelijk kunt stellen voor schade die de medewerker veroorzaakt.
  • Je ontvangt daarvan een opdrachtbevestiging, die je tekent en terugstuurt. 
  • Iedere week schrijft de uitzendkracht de gewerkte uren op een urenbriefje. Jij als opdrachtgever tekent dat. Op basis van dat urenbriefje krijgt de uitzendkracht zijn salaris en jij als opdrachtgever de factuur.

De grotere uitzendbureaus (zoals Randstad) kunnen voor veel verschillende functies uitzendkrachten aanleveren. De laatste jaren zijn er steeds meer gespecialiseerde uitzendbureaus, zoals Redactie en co en creatieven.com. Zij richten zich specifiek op het uitzenden van een bepaalde beroepsgroep.

Wat moet je een uitzendkracht bieden?

Als opdrachtgever geef je leiding aan de uitzendkracht en houd je het toezicht op het werk van de uitzendkracht. Ook ben je verantwoordelijk voor de werkomstandigheden. Dat betekent dat je je aan de Arbo-wet moet houden. Als jouw bedrijf niet voldoet aan de wetgeving, dan is de medewerker gerechtigd dat bij de arbeidsinspectie te melden.

Hoe weet je dat je een goed uitzendbureau hebt?

Veel uitzendbureaus zijn aangesloten bij de branchevereniging ABU. Dat betekent dat ze in ieder geval financieel getoetst zijn. Je loopt dan weinig risico om met een faillissement maken te krijgen. Over de kwaliteit van de uitzendkrachten zegt dat natuurlijk weinig. Praat daar met ondernemers in je netwerk over en profiteer van hun goede én slechte ervaringen met uitzendbureaus.

Bronnen

  • Inhoudelijk adviseur: Olaf van der Linden, van Advocatenkantoor Van der Linden
  • Abu is de brancheorganisatie voor uitzendbureaus. Je kunt op deze site kijken wie er allemaal bij zijn aangesloten.
  • Personeelsgids is een uitgave van uitzendorganisatie Randstad. Je kunt er veel informatie in vinden over het hoe en wat van flexwerkers.

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/personeel/contractvormen/uitzendkracht Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren